Bílé víno typu klaret, vyrobené z modrých hroznů odrůdy Nebbiolo v podhůří Rhétských Alp v italské Lombardii, zóně Valtellina. Vysoká nadmořská výška 650 metrů nad mořem, velmi strmé svahy a štěrkovitá půda, to jsou aspekty, které vínu společně s důkladnou vinifikací dodávají nevšední charakter. Více
Celý popis produktu
Alpi Retiche Bianco I.G.T. - Fratelli Bettini: Hrozny modré odrůdy Nebbiolo byly ručně sesbírany a roztříděny. Po převozu do vinařství podstoupily velmi jemné lisování s okamžitým oddělením slupek od dužiny, aby se zabránilo přenosu modré barvy do moštu. Fermentace probíhala v nerezových tancích s řízenou teplotou při 18° C. Po ukončení fermentace bylo víno stočeno z hrubých kalů a bylo ponecháno na kalech jemných po dobu několika měsíců. Tato dlouhá lýza kvasinek zvýšila aromatickou komplexnost, zjemnila chuť a dodala šťavnatost. Finální zušlechťování probíhalo pouze v oceli, zcela bez kontaktu s kyslíkem.
Sur-lie metoda "ležení na kalech" přidává vínu specifické vlastnosti - zrání v přítomnosti vinných kalů zvýrazní jednotlivé vůně a víno získá bohatší chuť. Je také stabilnější, komplexnější a dosahuje nižšího obsahu síry.
Klaret: Názvem klaret nebo claret se smí označovat víno vyrobené z modrých odrůd bez nakvášení rmutu. Znamená to buď lisováním celých hroznů nebo odtékáním samotoku ze rmutu. Termínem „klaret“ se smí označovat také růžové víno.
Barva a vzhled
Světle žlutá se zelenkavými odlesky
Aroma
Vyznačující se tóny citrusů, zeleného jablka, medu a toastového chleba
Chuť
Přímá, živá, lehká a křupavá, díky vysoké kyselince a minerálnímu závěru
Párování s jídlem
Ideální víno k lehkým pokrmům, jako jsou saláty, ryby, měkké sýry či drůbeží maso
Vjemy se mohou lišit ročník od ročníku
Obsah alkoholu: 12%
Doporučená teplota podávání: 9-11 °C.
Druh vína: suché
Odrůdy: 100% Nebbiolo (Chiavennasca)
Země: Itálie
Oblast: Lombardie
Vinařství: Fratelli Bettini
Objem: 0,75 l
Druh vína | suché |
---|---|
Země | Itálie - Lombardie |
Odrůda | Nebbiolo |
Metoda | Klaret |